FAQ
Welk soort glas kan ik het beste plaatsen?
Het vensterglas in huis heeft grote invloed op het wooncomfort. En dat gaat verder dan het brengen van licht in huis. Het soort glas heeft namelijk ook invloed op de temperatuur en de rust in je woning. En zelfs op je gevoel van veiligheid! Om je te helpen met het maken van een goede keuze, duiken we in de wereld van het vensterglas.
Dubbelglas en tripleglas
Dubbelglas en tripleglas, ook wel isolatieglas genoemd, wordt al vele jaren toegepast. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om ’s winters de warmte binnenshuis te houden. De droge lucht tussen de twee of drie glasplaten zorgt voor een prima isolatie en niet alleen in de winter! Op hete zomerdagen houdt dit glas ook de hitte buiten. Tripleglas isoleert beter dan dubbelglas, maar heeft als nadeel dat de montage door het grotere gewicht duurder wordt. Er wordt namelijk steviger materiaal gebruikt. Ook wordt het zonlicht door dit glas iets minder helder doorgelaten.
Hoogrendementsglas (HR)
De opvolger van dubbel- en tripleglas is hoogrendementsglas, ook wel HR-glas genoemd. Door twee slimme vindingen isoleert dit glas beter dan het traditionele dubbelglas. Ten eerste is de vulling anders. De lucht tussen de glasplaten is bij HR-glas vervangen door een gas dat beter isoleert, zoals argon of krypton. Daarnaast laat het glas door een onzichtbaar laagje metaal (bijvoorbeeld zilver of zink) meer stralingswarmte tegen. De verschillen in de coating en in de dikte van het glas zorgen voor de verschillende benamingen. In volgorde van oplopende isolatiewaarde heb je HR, HR+, HR++ en HR3-glas. HR3 is triple- en HR-glas in één.
Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie is het gebruik van HR-glas tegenwoordig de norm. Bij renovatie beperkt de dikte van de originele deuren en kozijnen soms de keuzemogelijkheden. HR++ is dan te dik om goed te kunnen plaatsen. Neem contact op met VDK Service om u te laten adviseren over de verschillende oplossingen en de mogelijke subsidies.
Zonwerend glas
Als je woning flinke raampartijen op het zuiden heeft is fijn om daar getint glas te plaatsen. Dit zonwerende glas laat minder zonlicht en UV-straling binnen. Als bijkomend voordeel heeft dit glas vaak een flinke isolerende werking en zorgt het spiegelende effect aan de buitenkant voor minder inkijk!
Geluidswerend glas
Voor huizen langs een drukke weg, bij het spoor, of in de buurt van een luchthaven kan het lawaai van buiten het woongenot en de nachtrust flink verpesten. Als je hier last van hebt, is het plaatsen van geluidswerend of akoestisch glas de oplossing. Door de toepassing van bijvoorbeeld vacuümruimtes, speciale coatings en verschillende glasdiktes wordt je huiskamer met dit glas zo stil als een bibliotheek! Bovendien is stil glas ook prima isolerend en veilig.
Veiligheidsglas
Veiligheidsglas vergroot je gevoel van veiligheid. Bij inbraak werkt dit harde glas als een obstakel voor de inbreker. En het glas is niet alleen inbraakvertragend, het voorkomt ook ongelukken. Als veiligheidsglas breekt niet in scherpe scherven. Daarom is veiligheidsglas zelfs verplicht bij beglazing tot op de grond.
Er zijn twee soorten veiligheidsglas. Bij gelaagd veiligheidsglas zorgt een transparante folie voor de sterkte. Deze folie kan ook op ander glas worden aangebracht. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook HR-veiligheidsglas.
Gehard glas is een ander soort veiligheidsglas. Dit is het glas dat ook in auto’s en bushokjes wordt gebruikt. Door een thermische behandeling is het glas erg sterk. Bovendien breekt het glas in duizenden stukjes, in plaats van in scherpe scherven. Ook een veilig idee!
Advies
Er valt dus een hoop te kiezen als het om de beglazing van je woning of je bedrijf gaat. Bij VDK Service adviseren we je deskundig en vrijblijvend. Daar zijn we glashelder in!